Österledskolan

Österledskolan

tisdag 21 april 2015

Krönika åk 9


Det Tuffa Valet
Hur ska en 15åring kunna välja hur hela framtiden ska se ut? Det finns ju väldigt många dörrar med oändligt många möjligheter. Det finns både större och mindre dörrar när det gäller gymnasievalet. De stora dörrarna med ett mycket framgångsrikt liv, med mycket klöver. Men för att nå den dörren måste du gå många extra år i skolan.
                                                                                                              
De mindre dörrarna, som inte är lika framgångsrika, kanske är mer intressanta jobb. Lönen och arbetstiderna kanske inte är så bra, men jobben är något som jag vill göra.                                                                                                                                           
Det finns även en del dörrar som öppnar upp till jobb utomlands. Och vem vill inte jobba i varmare länder eller större städer där du tjänar mer utan de där extra åren? Visst det kanske kostar mer att bo på de ställena. Men det känns bättre att söka jobb i stora städer för det finns säkert fler jobb i t.ex. Stockholm eller Göteborg än det finns i lilla Karlskoga. Sen finns det säkert fler jobb i USA. Men resan dit är lång men ändå inte. Du behöver kanske inte så många extra år i skolan men du behöver pengarna  för att komma till större länder eller städer                                

Det värsta är att mina föräldrar håller på och proppar min hjärna ännu fullare med vilken skola jag ska gå på, vilken utbildning jag ska ha. Jag vet att de gör det bara för att de älskar mig och vill att jag ska få ett så bra liv som möjligt. Men de är inte till så stor hjälp genom att tjata! Sen har jag alla kompisar som jag vill gå i samma skola som, men ändå inte. De har inte exakt samma intresse som mig, men ändå vill jag inte mista dem.  Värst av allt är alla skolorna som försöker skryta med saker de inte har. Till er vill jag bara säga håll tyst eller tala sanningen om hur er skola är! Och tvinga inte era elever att ljuga bara för att få fler elever. Det gör mig arg som ett bi!

Varför ska alla tjata på mig? När mitt huvud redan är fullt av ljud som en surrande bikupa med allas röster och åsikter om mig och min framtid. Det är inte ens jag som är bidrottningen som bestämmer, utan det är som att alla andra är det. Alla andra som vill bestämma.

Jag sitter just nu i våran stuga i Idre framför elden. Den sprakar så varmt så att det känns som att det är sommar, vilket jag hoppades att det skulle vara, föra att slippa behöva välja nästa vecka. Att valet redan skulle vara över. Att min framtid redan skulle vara på väg. Att jag reda skulle ha gjort det förjävliga valet!                                                                                           

Resten av släkten är ute och åker i backarna, och jag försöker verkligen vara med dem, men det går inte. Det känns som att mitt huvud är tungt som bly, eller som att jag har ett världskrig i huvudet. Huvudvärken bara växer och växer. Snart finns det inte mer plats i huvudet för fler människors röster.

Tänk om någon skulle kunna försöka hjälpa mig utan att bara förvärra det hela. Vad ska jag välja? Hur ska min framtid se ut? Hur ska en 15åring kunna välja hur hela framtiden ska se ut? Tänk om någon skulle kunna hjälpa mig!
Alma 9B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar